Přejít k hlavnímu obsahu
grafické ztvárnění obrany proti virům
15. 12. 2020
Prevence

Imunita základ zdraví

Ochrana organismu. To je hlavním úkolem imunitního systému. Pokud nefunguje správně, může nás potrápit celá řada zdravotních problémů. Vyplatí se tak o svou imunitu pečovat a podporovat její správnou funkci. Například zdravou pestrou stravou, vhodnou pohybovou aktivitou či dostatečným spánkem.

Co je to imunita, jak funguje

Imunita neboli obranyschopnost. Složitý systém, chránící náš organismus před škodlivými vlivy z okolí a také před těmi, které si nějakým nedopatřením vytvoří naše tělo samo. Běžně tak náš imunitní systém bojuje s nejrůznějšími viry, bakteriemi, plísněmi, ale například i s toxiny, chemickými látkami a nádorovými buňkami. 

Tři linie

Naše imunita působí proti hrozbě hned ve třech obranných liniích. Tou první je kůže a sliznice, které brání vniknutí bakterií, virů a škodlivých látek do organismu. 
Pokud tuto vnější bariéru škodliví „vetřelci“ překonají, nastupuje druhá a třetí obranná linie. Druhá obranná linie působí na všechny záškodníky bez rozlišení a způsobí zánět. Třetí obranná linie se umí adaptovat na konkrétní mikroorganismy a další potencionálně nebezpečné částice a brání se jim specifickým způsobem. Například tím, že vytvoří protilátky. 
Na fungování imunitního systému se podílí celá řada jednotlivých složek. Jsou to různé typy bílých krvinek, imunitní orgány, jako brzlík, kostní dřeň nebo lymfatické uzliny, ale například také komenzální bakterie (to jsou přátelské bakterie, které nám přinášejí prospěch).

Co všechno ovlivňuje

Bez imunity bychom v normálním životě fungovat nemohli. Je velmi přizpůsobivá a vyvíjí se už od raného dětství. Ovlivňuje chod celého těla. Její poruchy a špatné fungování se mohou projevit různými způsoby. Od zvýšené únavy přes náchylnost k infekcím a chronickým zánětům až po vznik nádorových onemocnění. 
Naopak při zvýšené činnosti imunitního systému se může objevit přecitlivělost na určité vnější látky známá pod pojmem alergie. Také ale může poškozovat vlastní organismus některým autoimunitním onemocněním. 

Naše imunita, naše odpovědnost

Částečně fungování imunitního systému záleží na tom, jaké máme genetické předpoklady. S tím bohužel moc nezmůžeme. Z velké části ale ovlivňují naši imunitu i vnější vlivy. Je to životní prostředí, v jakém žijeme, a také náš životní styl. Ten naštěstí záleží na každém z nás.

Čím můžeme správné fungování imunity podpořit?

  • Strava bohatá na vitaminy, minerální látky a bílkoviny
  • Přiměřený, zdravý pohyb
  • Vyhýbat se stresu
  • Vyvarovat se nadměrné psychické i fyzické únavy, dostatečně spát
  • Vyhnout se kouření, alkoholu
  • Vyhnout se nadměrnému používání některých léků, jako jsou antibiotika či kortikoidy

I když je to především ve vašich rukách, nemusíte v tom být sami. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR vám může například přispět na váš boj s kouřením nebo na vitaminy a minerální látky a další doplňky.

Aktuálně